Biblioteca continuă să promoveze pasiunile bărbaților

Ștefan Golimaz din Curtoaia încă mai practică una dintre îndeletnicirile demult uitate – împletitul în lozie. El se axează anume pe împletitul coșurilor.

Materia primă cu care lucrează și-o face singur. Are grijă ca de fiecare dată, când această este pe sfârșite, să-și planteze crenguțele de lozie în locurile umede pentru ca aceasta să crească și să se înmulțească, ca ulterior să aibă cu ce lucra încă o bucată de timp.   

Practică această îndeletnicire de mai bine de 40 de ani. A „furat” din secretul acesteia de la tatăl socru, imediat după ce s-a căsătorit. Dacă la început i se părea complicat, această îndelitnicire acum i se pare cea mai simplă. Ba chiar a prezentat și un master-class la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, acolo unde îi sunt expuse o parte din lucrările sale.

Anual, face cam câte 40 de coșuri, iar acestea, dă asigurări bărbatul, sunt foarte trainice și de lungă durată.

De subliniat că Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” promovează și în continuare, pasiunea bărbaților, iar expoziția de coșuri în lozie face parte din cadrul acestui proiect de promovare.

Bărbatul a răsfoit și câteva cărți tematice din bibliotecă, spunând că va „fura” și de acolo careva idei.

Lasă un comentariu