În lumea copilăriei cu scriitoarea Lidia Hlib

descărcare (1)Cândva mi-am deschis inima, ca pe o floare…”  (Elisabeta Lidia Hlib)

Cartea Legenda mării negre, scrisă de Lidia Hlib a stat la baza discuției dintre bibliotecară și elevii clasei a IV-a A de la LT M. Eminescu, care a avut loc la biblioteca D. Cantemir. La eveniment au participat 35 de elevi care preventiv au citit lucrarea dată. Ei au posibilitatea să cunoască și alte lucrări de-a scriitoarei care au fost expuse la expoziția Floare cu  multe petale.

Evenimentul a avut loc la 4 februarie 2014, cu prilejul aniversării a 70 de ani de la ziua de naștere a Lidiei Hlib

Prozatoare, dramaturg şi poetă, Elisabeta Lidia Hlib s-a născut la 2 februarie 1944 în s. Dănuţeni, Ungheni. Când nu împlinise nici patru ani, s-a dus la şcoală, stând într-o bancă cu sora mai mare, Filomena. Era un copil foarte sârguincios, nu scăpa nici o silabă din ceea ce povestea învăţătoarea. I-a plăcut atât de mult la şcoală, încât directorul a înscris-o în clasa întâi. După absolvirea şcolii şi Universităţii de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie (1965), şi-a început activitatea profesională ca profesoară de limbă şi literatură română în Şcoala nr.1 din s. Cărpineni, Hânceşti (1965 – 1966). Urmează anii dedicaţi Televiziunii Naţionale (1966 – 1988), unde a activat în calitate de regizor al emisiunilor pentru copii, apoi redactor-scenarist la Teatrul Televizat „Prichindel”. A mai muncit ca secretar literar la Teatrul „Licurici”, coordonator la Editura Uniunii Scriitorilor (1989 – 1992) şi la Editura „Iulian”, a colaborat la revista „Steluţa” (azi „Alunelul”). În prezent activează la Editura „Silvius Libris”.  A debutat literar în 1967 cu miniatura pentru copii Micuţa, publicată în revista „Moldova”. Continuă să scrie, publicând nuvele în culegerea colectivă „Dintre sute de catarge”, proză satirică şi epigrame în periodicele timpului.

Debutul editorial s-a produs în 1982 cu volumul de poezii pentru copii Stăpâna lunilor de vară. A semnat mai multe cărţi pentru copii : Regina nopţii (1984, 2007), Fetiţa din televizor (1988), Zâna celor micuţi (1990, 2008), Povestea Licuriciului (1995), Legenda Mării Negre (1996), Migo – Flamingo (2002), Ciocârlia şi elfii (2005), Surpriza lui Moş Crăciun (2012), Piese pentru copii (2012). Este autoarea mai multor scenete şi piese pentru copii, printre care: Fetiţa cu daruri, Aventurile lui Isteţel şi Tărcăţel. A tradus din creaţia pentru copii a unor scriitori ruşi, inclusiv „Aventurile lui Buratino” de Alexei Tolstoi.

IMG_0753 IMG_0762 IMG_0748 IMG_0758 IMG_0765

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s