Dragostea în literatura română și universală

Dragi și fidelii noștri cititori !!! 

images (3)Este luna februarie, și sărbătoarea iubirii ne bate la ușă. Simțim de pe acum, în preajma acestei zile, un început în toate! Pământul se trezește la viață, natura renaște. Vântul suflă din plămânii săi aer mai cald, sângele își schimbă culoarea, inima – pulsațiile. Seva pomilor mustește, dragostea începe să domine pământul. Zilele devin mai lungi și mai blânde, natura începe să-și arate farmecul. …Miros de început, miros curat, proaspăt, miros de ghiocei, mirosul dragostei!
Vă propunem  o listă bibliografică cu cele mai reprezentative romane, povești și poezii de dragoste.images (2)
Sunt acele povești de dragoste pe care le savurăm cu ardoare. Sunt acele cărți pe care cu drag le răsfoim iar și iar. Sunt acele finaluri pe care le-am lungi la nesfârșit. Sunt cele mai îndrăgite opere de dragoste ale tuturor timpurilor. O carte bună de dragoste îți schimbă perspectiva asupra vieții și îți dă o senzație de încredere chiar dacă temporară…
DRAGOSTEA ÎN LITERATURA ROMÂNĂ ȘI UNIVERSALA

Austen, Jane. Mândrie și prejudecată / Jane Austen. – București : Adevărul Holding, 2009. – 416 p.

O poveste clasică de dragoste. Surorile Bennet crescute sub stricta îngrijire a mamei lor care se concentrează doar asupra găsirii unor soţi fiicelor ei, care să le asigure din punct de vedere financiar. După numeroase evenimente, familia Bennet şi toţi ceilalţi, îşi reafirmă concepţiile despre ceea ce contează cel mai mult în viață.

Balzac, Honore de. Iluzii pierdute / Honore de Balzac. – Craiova : Apollo, 1992. – 577 p.

Iluzii pierdute urmărește viața unui tânăr scriitor, mai întâi în provincie, apoi la Paris, și iarăși în provincie. În acest roman, nu doar iluziile frumoase se fac pierdute în urma înlănţuirii de fapte care îl pun la încercare pe Lucien Chardon, dar şi iluziile macabre. Lucien vrea să se căsătorească, şi ajungând la Paris, doamna de Bargeton îl înșeală. Se îndrăgosteşte a doua oară, şi a doua oară e dezamăgit: Coralie moare. Aventurile trăite de Lucien Chardon se constituie într-o vastă frescă a societății franceze în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

 Bărban, Vasile. Recucerirea dragostei / Vasile Băran. – București : Ed. Militară, 1987. – 255 p.

Bronte, Charlotte. Jane Eyre / Charlotte Bronte. – Ch. : Arc, 2004. – 317 p.

Despre tânăra și nefericita Jane, care supraviețuiește tratamentelor aspre la care este supusă încă de mic copil. Ajunsă pe cont propriu, trăiește o poveste de dragoste cu mistere, sacrificii, neputință și încercări. Un incediu devastator îi schimbă eroinei principale perspectiva asupra vieții.

Bulgakov, Mihail. Maestrul și Margarita / Mihail Bulgakov. – Ch. : Cartier, 2006. – 504 p.

Dragostea celor două personaje devine drama care îl aruncă pe el în mrejele nebuniei și pe ea în brațele mereu deschise ale Diavolului. Maestrul și Margareta suferă pe pământ, dar își desăvârșesc iubirea în vis și în Lună, într-un final apoteotic.

Călinescu, George. Enigma Otiliei / George Călinescu. – București : Cartex, 2006. – 336 p.

Despre feminitatea mereu proaspătă a Otiliei – enigma ei, care deformează pe avarul Costache și chiar pe cei mai aprigi dușmani ai ei.

Chevalier, Tracy. Fata cu cercel de perlă / Tracy Chevalier. – Iași : Polirom, 2003. – 305 p.

O tânără slujnică cu constituție sufletească deosebită, nimerește, întâmplător, în casa celebrului pictor Johannes Vermeer. Particularitățile secrete ale fetei nu scapă ochiului format de pictor care decide să o transpună pe pânză cu riscul de a scandaliza familia. Pe parcursul săvârșirii capodoperei, între model și pictor se înfiripă o poveste latentă de iubire. Prezența fetei în atelierul pictorului vine ca o completare discretă a potenței artistului.

Coelho, Paulo. La râul Piedra am șezut și-am plâns / Paulo Coelho. – București : Humanitas, 2004. – 211 p.

O poveste uimitoare despre o dragoste adolescentină împiedicată de timiditate să înflorească, reconsiderată și împlinită abia după 11 ani.

Coelho, Paulo. Unsprezece minute / Paulo Coelho. – București : Humanitas, 2008. – 260 p.

Despre povestea unei fete ale cărei întâlniri inocente cu dragostea o lasă cu inima frântă, dar care reușește în final să descopere „lumina lăuntrică” în contextul dragostei.

Dragostea, gelozia, ura: proverbe, maxime, cugetări, reflecții / antolog. : Ion Mărculescu, Ghiocela Pavelescu. – Târgoviște : Pandora-M, 2005. – 139 p.

Dumas, Alexandre. Dama cu camelii / Alexandre Dumas. – București : Minerva, 2005. – 308 p.

Dama cu camelii este o poveste tulburătoare de iubire între Armand Duval, un tânăr dintr-o familie modestă și onorabilă și Marguerite Gautier, o curtezană frumoasă întreținută de bărbați înstăriți. Dacă la Amand dragostea a apărut instantaneu la vederea tinerei fețe, la Marguerite dragostea se naște mai mult din toleranța lui pentru femeile ca ea. Ea regăsește în Duval dragostea dezinteresată și sincera afecțiune pe care niciun alt bărbat și nici banii acestuia nu i le-au oferit vreodată.

  1. Eliade, Mircea. Maitrey / Mircea Eliade. – București : Humanitas, 2003. – 197 p.

Un roman frumos de dragoste unde nicăieri prăpastia de neîntrecut între doi oameni aparținând unor culture diferite nu este mai pregnantă ca în această poveste a imposibilei iubiri dintre Allen și personajul titular.

Eliade, Mircea. Noaptea de sânziene / Mircea Eliade. – București : Minerva, 1991. – 333 p.

Noaptea de Sânziene este focalizată pe două mari planuri: ieșirea din timp și posibilitatea iubirii mai multor femei în același timp. Ştefan Viziru, personalul principal al romanului reușește să iubească doua femei, Ioana, cu care este și căsătorit, și Ileana, o fată pe care o întâlnește foarte rar însă de care ajunge obsedat, el plecând în căutarea acesteia dupa ce soția îi moare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Reușește să o reîntâlnească pe Ileana după doisprezece ani, timp în care aceasta s-a căsătorit.

Epopeea lui Ghilgameș. – București : Ed. Pentru Literatura Universală, 1966. – 166 p.

Ghilgameș, suveranul din Uruk, un erou de o frumusețe tulburătoare devine prieten cu Enkidu, un luptător trimis de zeița Istar pentru a-l doborî pe Ghilgameș. După numeroase victorii obținute de către Ghilgameș împreună cu Enkidu, zeița Istar se îndrăgostește de preafrumosul Ghilgameș, propunând-ui să-i devină soț. Acesta îi respinge propunerea, motivând că-i diplace să aibă soarta nenorocită a celorlalți amanți ai săi. După moartea lui Enkidu, cauzată de răzbunarea zeiței, Ghilgameș începe să reflecteze mult asupra misterului morții.

Flaubert, Gustave. Doamna Bovary / Gustave Flaubert. – București : Adevărul, 2009. – 318 p.

Fiică de țăran, educată în mijlocul călugărițelor, Emma Bovary este o ființă înclinată spre visare, imaginația ei fiind alimentată de lecturile romantice specifice epocii. Se căsătorește cu un subchirurg, Charles Bovary, însă placiditatea soțului și traiul într-un obscur orășel de provincie o împing pe Emma spre adulter și lux.

Galsworthy, John. Mai presus iubirea / John Galsworthy. – București : Luceafărul, 1993. – 298 p.

În această carte întâlnim destinul unei femei, care deși înzestrată cu inteligență, frumusețe și gingășie, va fi totuși trădată de cele două mari iubiri din viața sa.

Gavalda, Anna. O iubeam / Anna Gavalda. – Iași : Polirom, 2003. – 179 p.

Romanul O iubeam îi are drept protagoniști pe o tânără femeie, recent părăsită de soț, și pe socrul ei, care pentru a o face să treacă peste durerea momentului, o duce la casa lui de vacanță. Într-o lungă conversație nocturnă, bărbatul îi mărturisește marea sa dragoste secretă pentru o altă femeie, la care renunțase pentru a rămâne alături de familie.

Hemingway, Ernest. Pentru cine bat clopotele / Ernest Hemingwai. – București : C.L.I.P. Impex, 1992. – 515 p.

O lectură captivantă despre război și iubire, despre relația dintre Maria și Robert Jordan, o iubire supusă diverselor încercări de a se adapta lumii în care sunt forțați să trăiască. Fatalitatea acestei iubiri constă în faptul că are loc la momentul și locul nepotrivit.

Holban, Anton. Ioana / Anton Holban. – Timișoara : Facla, 1990. – 298 p.

Romanul Ioana se construiește în jurul încercării de a reînvia o relație imposibilă, dar necesară pentru ambii parteneri, Sandu și Ioana. Prin spiritul său analitic exacerbat, Sandu își supune iubita la numeroase procese psihologice, analizând cu luciditate reacțiile, faptele, gesturile ei, pentru a-i explora trecutul, care îi consuma liniștea.

Ibrăileanu, Garabet. Adela / Garabet Ibrăileanu. – Ch. : Cartier, 2000. – 158 p.

Esenţa romanului o reprezintă introspecția psihologică a bărbatului de patruzeci de ani, Emil Codrescu, care îşi ascunde sentimentele pentru fata devenită femeie, întrucât se crede prea bătrân pentru ea, incapabil să-i ofere o dragoste eternă.

Laclos, Choderlos de. Legăturile primejdioase / Choderlos de Laclos. – București : Phoenix, 1993. – 379 p.

Personajele principale sunt Marchiza de Marteuill și Vicontele de Valmont, doi seducători răzbunători. Marchiza îl convinge pe Valmont să o cucerească pe tânăra Cecile de Volanges, pentru a se răzbuna pe viitorul ei soț iar Valmont își propune să o cucerească și pe M-me De Tourvel, care este căsătorită și de care se îndrăgostește în cele din urmă. Marchiza geloasă, îl determină pe Viconte să o părăsească pe M-me De Tourvel și de aici au loc șocante răsturnări de situație.

Lawrence, D.H. Amantul doamnei Chatterley / D.H. Lawrence. – București : Litera Internațional, 2010. – 315 p.

Tânăra doamnă Constance Chatterly, duce o viață monotonă alături de un soț infirm și incapabil de a avea o viață de cuplu normală. Indiferența bărbatului și neîmplinirea sexuală o împing pe Constance într-o legătură amoroasă cu paznicul de vânătoare al domeniului, în brațele căruia își găsește fericirea.

Longos. Dafnis și Cloe / Longos (Vladimir Beșleagă). – Ch. : Hyperion, 1990. – 112 p.

Dafnis și Cloe e o poveste de iubire în care cei doi eroi aspiră îndelung unul la altul, se confruntă cu obstacole pe care le depășesc și în final se dobândesc.

Makine, Andrei. Femeia care așteaptă / Andrei Makine. – Iași : Polirom, 2005. – 214 p.

Personajul pregnant din această operă îl reprezintă Vera, o Penelopă prizonieră a jurământului față de iubitul care nu s-a mai întors din Al Doilea Război Mondial. Între Vera, care abandonase o strălucită carieră universitară, și narator se înfiripă o relație pură și luminoasă, al cărei imbold este chiar așteptarea celuilalt.

Mihăiescu, Ghib I. Rusoaica / Ghib I. Mihăiescu. – Cluj : Echinox, 1990. – 296 p.

Un roman cu numeroase peripeții haiducești, cu țărănci avide de senzualism, soldați dornici de aventură și masculi romantici, agitați de o frenezie a simțului erotic, toți în căutare de femei prin împrejurimi, fiecare nutrind idealul său.

Mircea, Dumitru. Eminescu și Veronica: Poveste de dragoste / Dumitru Mircea. – Ch. : „Tipogr. Centrală”, 2009. – 88 p.

Un roman captivant despre viața și sentimentele celor doi mari îndrăgostiți prinși în mrejele unei iubiri încorsetate de existența socială.

Mitchell, Margaret. Pe aripile vântului / Margaret Mitchell. – București : RAO, 1996. – 571 p.

Romanul se desfășoară în perioada Războiului de secesiune și reprezintă o tulburătoare poveste de dragoste dintre Rhett Butler si Scarlett O`Hara. Eroina principală, este o femeie puternică şi independentă, care ştie să folosească evenimentele şi oamenii în favoarea sa. Destinul fiecărui personaj este prins în tumultul evenimentelor şi numai cei puternici reuşesc să facă faţă transformărilor din jurul lor şi să nu se lase copleşiţi, iar Scarlett și Rhett au supraviețuit.

Nabokov, Vladimir. Lolita / Vladimir Nabokov. – București : Universal Dalsi, 1994. – 366 p.

Profesorul de literatură Humbert, părăsește Europa ca să se instaleze în SUA. Aici o cunoaște pe văduva Charlotte Haze, pe care începe s-o cultive asiduu, doar pentru că era mama unei fermecătoare fetițe de 12 ani, de care se îndrăgostește la prima vedere și pentru care face o pasiune morbidă.

Nabokov, Vladimir. Mașenka / Vladimir Nabokov. – Iași : Polirom, 2010. – 229 p.

Lev Glebovici Ganin, un emigrant rus ce-și duce traiul într-o pensiune berlineză, unde descoperă că Mașenka, prima sa iubită este de fapt soția plicticosului său vecin și că aceasta urmează să sosească în curând la Berlin. Ganin născocește un întreg scenariu în așteptarea Mașenkăi, despre care e convins că încă îl iubește cu înflăcărare.

North, Freya. Regulile dragostei / Freya North. – Iași : Polirom, 2009. – 410 p.

Două tinere, prietene au concepții absolute diferite despre dragoste. Pentru una dragostea este ceva unic, absolut, iar cealaltă se lasă întotdeauna condusă de dorință. Ambele însă își trăiesc pasiunile încălcând regulile dragostei una câte una.

Pearson, Allison. Cred că te iubesc / Allison Pearson. – Iași : Polirom, 2010. – 430 p.

Captivant și nostalgic, Cred că te iubesc este un roman despre vârstele și fețele dragostei, cu greșelile, iluziile și recompensele ei.

Petrescu, Camil. Patul lui Procust / Camil Petrescu. – București : Gramar, 2006. – 259 p. Tema romanului este drama omului superior, sortit să fie incompatibil cu lumea, cu iubirea și cu norocul. Fiecare dintre cele trei personaje care reprezintă omul superior este un inadaptat care nu se poate încadra în „patul procustian” al iubirii și al societății.

Petrescu, Camil. Ultima noapte de dragoste întâia noapte de război / Camil Petrescu. – București : Gramar, 2004. – 251 p. Un roman în care este surprinsă drama intelectualului lucid, însetat de absolutul sentimentului de iubire, dominat de incertitudini, care se salvează prin conștientizarea unei drame mai puternice, aceea a omenirii angrenate în tragismul unui război absurd, văzut ca iminență a morții.

Rebreanu, Liviu. Adam și Eva / Liviu Rebreanu. – București : Eminescu, 1970. – 254 p.Adam şi Eva este un roman de dragoste mai special și are drept temă principală credinţa în reîncarnare, metempsihoza. Cuplul arhetipal se caută şi se reîntregeşte în şapte etape istorice foarte diferite.

Segal, Erich. Poveste de iubire / Erich Segal. – București : Garamond, [s. a.]. – 151 p. O poveste dureroasă de iubire, dintre tânăra de 25 de ani, Jennifer Cavilleri și Oliver Barett un jucător de hochei foarte cunoscut. S-au cunoscut la biblioteca Radcliffe, locul unde lucra Jeninifer, care i-a atras acestuia atenția prin frumusețea și firea ei glumeață. Tatăl tânărului nu avea să fie de acord cu această căsătorie, motiv pentru care Oliver hotărăște să-și trăiască propria viată, independentă de părinți. Povestea i-a o întorsătura tragică, deoarece Jenifer descoperă că are leucemie și urmează să moară curând.

Serghi, Cella. Pânza de păianjen / Cella Serghi. – București : Litera Internațional, 2009. – 415 p. O poveste superbă de viață și dragoste, în care eroina Diana Slavu își trăiește iubirile cu deznădejde și demnitate, luptându-se să evadeze din pânza de păianjen a unei existențe cenușii, marcate de apăsarea sărăciei și a inconsecvenței celor din jur.

Shakespeare, William. Romeo și Julieta / William Shakespeare. – București : Cartex 2000, 2004. – 159 p. O tragedie despre soarta a doi îndrăgostiți, Julieta, care e victima propriei inocențe și purități, și Romeo, a ardorii nestăpânite. Născuți sub o stea nenorocoasă, ei luptă împotriva destinului și numai moartea lor va izbuti să stingă ura neîmpăcată pe care o nutresc nobilele lor familii una față de cealaltă.

Stendhal. Roșu și negru / Stendhal. – București : Rao Clasic, 1997. – 571 p. Julien, care trăiește în propriul lui univers de valori o va seduce pe doamna de Renal, soția primarului. Puterea de seducție este folosită pentru înfrângerea timidității, bază a proceselor lui interioare, de aceea, războiul se va duce cu sine însuși. Căsătoria cu domnișoara de La Mole îi va aduce avere și poziție socială, însă aflând vestea, doamna de Renal se leapădă de iubirea pe care i-a purtat-o. Rănit în orgoliu, Julien o rănește pe doamna de Renal, lucru care îi va aduce pedeapsa capitală.

Teodoreanu, Ionel. Lorelei / Ionel Teodoreanu. – București : Minerva, 1991. – 290 p. Cele două personaje Bogdan și Luli cu o diferență de vârstă ce dă de gândit ajung să se căsătorească în circumstanțe neașteptate. Și totuși, banalitatea vieții de oameni căsătoriți, fac din viața lor o plictiseală de nemărturisit. Și atunci Luli, recurgând la o metodă nefirească, îl va face pe soțul său să se îndrăgostească de ea din nou.

Tolstoi, Lev. Anna Karenina / Lev Tolstoi. – București : Adevărul, 2008. – 510 p. Răzvrătita Anna Karenina dă frâu liber pasiunii pentru un ofițer îndrăzneț, contele Vronski, și își părăsește căminul lipsit de dragoste pentru a se arunca în brațele unei iubiri pasionale, dar sortite eșecului. Ea își sacrifică astfel copilul și se supune condamnării de către înalta societate moscovită.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s