Masa rotundă cu genericul „Relaţia carte-cultură în contextul realităţilor sociale din R. Moldova”

O manifestare extraordinară şi ca subiect, şi ca implicare – astfel a caracterizat publicistul şi lingvistul Vlad Pohilă masa rotundă cu genericul „Relaţia carte-cultură în contextul realităţilor sociale din R. Moldova”, organizată de Biblioteca „Dimitrie Cantemir” dinUngheni, pe 14 martie curent.

„Am venit cu mare plăcere aici. Mă bucur foarte mult că am fost invitat, a fost o acţiune frumoasă”, a declarat şi Vasile Şoimaru, doctor în economie, un împătimit al artei fotografice, al istoriei neamului şi al culturii în general. Publicul unghenean a avut marea ocazie să se întreţină cu personalităţi marcante, să asculte din versurile poetului Ionel Căpiţă, să trăiască momente de adevărată revelaţie în compania naistului Igor Podgureanu, dar şi a elevilor de la Şcoala de muzică din Ungheni.

„Cultura ne va salva economia şi viaţa noastră, nu marele proiecte care vin şi ne fură economia, ne-o dărîmă. Dacă vom menţine cultura, ne vom menţine şi noi ca neam”, a notat, la finalul evenimentului, Vasile Şoimaru, care s-a arătat plăcut surprins de tinerii artişti ungheneni. „Nu ştiam că la Ungheni se ascunde o asemenea perlă!”, a exclamat dînsul, după care a făcut şi o glumă: „Chiar am zis că îi voi invita la nunta mea de aur, peste 13 ani. Şi ei vor mai creşte pînă atunci, şi eu mă voi mai linişti”.

„Biblioteca „Dimitrie Cantemir” a lnsat o iniţiativă foarte bună, pe care  a şi realizat-o cu succes”, a subliniat Vlad Pohilă, remarcînd, totodată: „Eu unul zic că fără cultură nu există nimic. Iar fără carte nu poate fi cultură, fără cultură nu poate fi o viaţă demnă, o viaţă de om. Or, o viaţă îndestulată o duc şi cei din regnul animal – vacile pasc, sînt sătule şi se simt bine. Noi însă avem nevoie şi de altceva”.

Oaspeţii din Chișinău au fost în asentimentul celor spuse, în final, de vicepreşedintele raionului,  Petru Langa: „Biblioteca rămîne o oază în raion, unde se desfăşoară numeroase activităţi de care avem nevoie cu adevărat”.  

„Ne-am dorit, prin această activitate, să aflăm unele păreri şi sugestii la subiect ale unor oameni mai versaţi în domeniu, dar şi nişte idei noi pentru a promova, la ora actuală, cartea şi cultura”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s