Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii la Ungheni „Cartea – un miracol al lumii”, Prima ediţie, dedicată lui Grigore Vieru 31.08.2011 – 05.09.2011

„Cărţile au fost hrana mea de toate zilele… Cărţile au fost respiraţia mea. Fără cărţi, viaţa mi se pare fără sens. Trăiesc prin fiecare carte veche sau nouă. Cartea mi se pare a fi mijlocul cel mai puternic de a ma reţine pe Pămînt

VLADICA ANTONIE PLAMADEALA

La 31 august la Ungheni a fost dat start-ul primei ediţii a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii „Cartea – un miracol al lumii”, consacrată marelui poet naţional Grigore Vieru. Lansarea evenimentului a avut loc la bustul lui Mihai Eminescu din centrul oraşului Ungheni.

Apoi a urmat „Cafeneaua cărţii şi lecturii”, organizată în holul Bibliotecii „Dimitrie Cantemir”, la care au fost prezentate cele mai scumpe cărţi vîndute vreodată, cele mai bune 100 de cărţi din toate timpurile, cele mai bune 100 de romane.

A doua zi, la 1 septembrie, au fost date publicităţii rezultatele unor concursrui inedite: „Cea mai bună familie cititoare”, „Cel mai bun desen care să reflecte creaţia lui Grigore Vieru”, „Cea mai bună bibliotecă publică organizatoare a lecturii”.

Pasionaţii de carte şi lectură, de la mic la mare, au avut posibilitatea, graţie acestui festival, să participe la „Ora uşilor deschise”, care s-a desfăşurat în filiala nr. 2 al bibliotecii „Dimitrie Cantemir”, sau la Atelierul de lectură „Cît citeşti, atîta creşti” de la filiala nr. 4.

La 4 septembrie, s-a defăşurat “Caravana cărţii şi lecturii” pe traseul: Ungheni-Pîrliţa-Boghenii Noi-Cornova. Au participat scriitorii: Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, Aurelian Silvestru, vicedirectorul Bibliotecii naţionale, Vera Osoianu, Vasile Şoimaru. În fiecare din aceste localităţi au avut loc întîlniri cu citirorii, cu reprezentanţii autorităţilor publice locale.

Festivalul Naţional al cărţii şi lecturii s-a încheiat la 5 septembrie cu un concurs al declamatorilor din poezia lui Grigore Vieru, în faţa bustului poetului.

Astfel, se poate de spus că programul Festivalului Cărţii şi Lecturii a fost unul consistent şi a fost recomandat de către Biblioteca Naţională drept unul model pentru toate instituţiile de acest gen din Republica Moldova.

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s