„Drepturile femeilor în societate şi implicarea lor în viaţa social-politică”.

„Drepturile femeii sunt drepturi ale omului — drepturi care revin femeilor pentru simplul fapt că sunt fiinţe umane”.
Ieri, 12.07.2011 în cadrul Bibliotecii Publice Raionale „D. Cantemir” a avut loc masa rotundă la tema „Drepturile femeilor în societate şi implicarea lor în viaţa social-politică”. Responsabili de desfăşurarea activităţii fiind Ala Mutilică, şef oficiu SRP al BPR „D. Cantemir” şi Balan Ludmila, profesoară de limba română Liceul Teoretic „M. Eminescu” din Ungheni.
La activitate au participat doamne din cinci localităţi ale raionului: Condrăteşti, Costuleni, Cornova, Petreşti.
Activitatea a început cu un joc intitulat „Alege culoarea preferată”, unde doamnele şi-au ales culoarea preferată, explicînd de ce anume au ales acea culoare, scopul acestui joc fiind balansarea şi echilibrarea tuturor culorilor vieţii. După care a urmat activitatea în grup cu titlul „Ce drepturi cunosc”. În urma acesteia am putea deduce că majoritatea doamnelor, mai ales cele din localităţile rurale, sunt limitate în cunoaşterea drepturilor sale, persistînd frica de a se manifesta şi a se apăra.
Activitatea s-a încheiat cu un chestionar format din şapte întrebări ce includ: noţiunea dreptului omului, respectarea drepturilor femeii în Republica Moldovei, asociaţiile şi organizaţiile ce apără drepturile femeii în Republica Moldova, participarea femeilor în viaţa politică, economică şi socială, etc.
În concluzie aş vrea să menţionez că atît femeile cît şi bărbaţii, ca fiinţe umane, au aceleaşi drepturi şi obligaţii în viaţa profesională, publică şi în viaţa de familie, privată. Cu alte cuvinte, nu trebuie să se facă o diferenţă între bărbaţi şi femei în ce priveşte rolul lor social şi în familie. Nu alegem să ne naştem bărbaţi sau femei. Prin urmare, oportunităţile de a ne dezvolta în viaţă şi de a ne afirma ca persoane autonome nu trebuie să fie diferite. Dincolo de trăsăturile naturale, biologice ale femeilor şi bărbaţilor, rolurile sociale ale femeii şi al bărbatului trebuie apreciate cu aceeaşi unitate de măsură, respectiv cea a valorii generate. Astfel, femeile şi bărbaţii au aceleaşi drepturi, obligaţii şi posibilităţi cu privire la obţinerea unui loc de muncă, implicarea în gospodărie şi creşterea copiilor, participarea la viaţa politică, sindicală, culturală, la activităţi comunitare.


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s