Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor în BPR „D. Cantemir”

Deoarece ziua de 23 aprilie – Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor a coincis cu săptămâna pascală, BPR „Dimitrie Cantemir” a decis să sărbătorească această zi la 27 aprilie.

Celebrarea sărbătorii a început cu un Simpozion cu genericul „Carte – comoară pentru urmaşi”. În cadrul simpozionului s-a vorbit despre rolul cărţii şi bibliotecii în societatea contemporană, la care au participat bibliotecari din întregul raion, dar şi colegele Zinaida Dolinţă de la BPM Bălţi cu o întreagă echipă de profesionişti şi Victoria Vasilică şi Viorica Antonov de la Biblioteca Naţională din Chişinău cu comunicările: „Scan – Tailor – eficienţă şi facilitate în procesul de digitizare” şi „Cartea tipărită versus cartea electronică”. Oaspeţi de onoare la simpozion au fost Consulul Ambasadei României la Ungheni, Domnul Petru Liţiu precum şi autorităţile locale.

Apoi a urmat lansarea expoziţiei de icoane, pictate de către elevii Şcolii de Arte Plastice din Ungheni, care a fost expusă în holul bibliotecii şi la care au fost prezenţi copiii ce le-au efectuat, părinţii acestora şi reprezentantul departamentului relaţii culturale al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, Preotul Bartolomeu.

După simpozion a avut loc şi partea festivă a sărbătorii Zilei bibliotecarului – serata tematică „File de suflet”, care a avut loc la Cinematograful Patria din Ungheni. În cadrul seratei, pentru merite deosebite şi activitate de succes, unii colegi au primit diplome şi menţiuni speciale din partea oficialităţilor pentru bibliotecarii cu vârstă rotundă în domeniu şi pentru bibliotecarii profesionişti.

Astfel, alături de noi la sărbătoare au fost economistul, conferenţiarul universitar şi publicistul moldovean Vasile Şoimaru şi invitatul său, Igor Podgoreanu – un naist de excepţie, unde D-l Şoimaru a făcut prezentare de carte „Departe-aproape” (100 de poezii româneşti din Kazahstan) şi „Hagi Curda (Camâşovca)”. Pentru distracţii şi bună dispoziţie i-am avut alături pe D-l Vasile Lupu şi fiica sa Viorica, care au interpretat piese din propriul repertoriu.

Ziua bibliotecarului s-a încheiat şi mai plăcut cu o excursie la Muzeul satului Pîrliţa, care este un adevărat patrimoniu cultural al raionului Ungheni, ce cuprinde un număr de peste 3000 de exponate (colecţii de port popular, ţesături tradiţionale, covoare, obiecte de uz casnic, fotografii, cărţi vechi, etc.).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s