Blogul de biblioteconomie si stiinta informarii: primele bilanturi


Astazi, 27 mai, se implineste o luna de la lansarea Blogului de biblioteconomie si stiinta informarii. Primele
rezultate sunt destul de optimiste. Pe parcursul lunii, au fost postate 66 informatii, care reprezinta tot spectrul de probleme ce tin de biblioteca, bibliotecari, lectura, carte etc. Blogul a fost accesat de peste 3000 de ori. Au fost inregistrate 47 comentarii de la bibliotecari, reprezentanti ai tuturor tipurilor de biblioteci, care exprima sustinere, dar si sugestii de imbunatatire. Vom incerca sa raspundem tuturor intrebarilor si sa aplecam urechea la toate sfaturile si sugestiile utile. Este foarte important, ca in aceste discutii profesionale se implica si bibliotecarii din spatial rural, accesul carora la tot felul de informatii si evenimente este, sau a fost pana la aparitia internetului, mai limitat. De fapt, cel mai activ blogger, de pana acum, este Maia Balan, bibliotecara la o biblioteca sateasca.

Dupa primele emotii si hopuri, incercam sa intram in albia propusa. Comentariile si mesajele Dra confirma faptul, ca este un lucru necesar si mult asteptat. Era si firesc, ca in anul, cand ne-am propus sa luam in serios miscarea Biblioteca 2.0 si sa incercam diversificarea serviciilor pentru utilizatori, prin intermediul instrumentelor oferite de Web 2.0, sa initiem aderarea la aceasta noua miscare prin crearea unui Blog, care sa favorizeze comunicarea profesionala. Este o forma de comunicare foarte rapida si eficienta si, avand aceasta axa, putem fi la current cu noutatile si evenimentele breslei bibliotecare, cu miscarea de idei in domeniu, cu practicile de calitate, aparitiile editoriale recente etc. Putem sa ne cunoastem mai bine, sa facem schimb de experienta, opinii, sugestii. Putem fi mai aproape si mai uniti, ca oricand, altadata.
Departamentul Cercetare si Dezvoltare in Biblioteconomie a Bibliotecii Nationale a Republicii Moldova, care si-a asumat responsabilitatea gestionarii Blogului, are traditii vechi de coordonare a activitatii Sistemului National de Biblioteci si aceasta experienta poate fi de mare ajutor la explorarea posibilitatilor oferite de instrumentele Web 2.0.
Literatura de specialitate din intreaga lume discuta larg, deja de cativa ani, despre miscarea Web 2.0 si toate derivatele Business 2.0, Learning 2.0, Library 2.0 etc. Miscarea Biblioteca 2.0, care reprezinta o combinatie de instrumente si atitudini, o noua modalitate de promovare a serviciilor interactive de biblioteca, centrate pe necesitatile utilizatorilor, prin intermediul noilor tehnologii internet si care se bazeaza pe exploatarea inteligentei colective in crearea continuturilor si atragerea utilizatorilor in activitatea bibliotecii si in viata comunitatii, este o noua sansa pentru imbunatatirea activitatii bibliotecare. Reusita acestei noi miscari va depinde de faptul cum vom folosi aceasta platforma interactiva pentru a interesa utilizatorii, cum vom sti sa axam resursele info-documentare pe interesele utilizatorului, cum vom atrage utilizatorii sa participe la crearea acestora, cum vom reorienta fluxul informational ca să circule in orice directie: de la biblioteca spre utilizator, de la utilizator spre biblioteca, de la biblioteca spre alta biblioteca, de la utilizator spre alt utilizator si nu in ultima instanta cum vom sti sa gestionam eficient banii care vor fi tot mai putini si tot mai greu de obtinut.
Dumneavoastra, bibliotecarii din tara, sunteti utilizatorii serviciilor oferite de Biblioteca Nationala. Avem o sansa sa ne invatam a face impreuna un lucru de calitate, iar experienta acumulata s-o extindem asupra utilizatorilor bibliotecilor. Pe aceasta platforma ne putem incerca puterile pentru a face fata, ulterior, exigentelor utilizatorilor, care sunt tot mai pregatiti, tot mai grabiti si tot mai increzuti in propriile puteri.
Impreuna cu paginile Web ale bibliotecilor, multe dintre care ofera si full-textele publicatiilor de specialitate editate, Blogul de biblioteconomie si stiinta informarii, alte bloguri de specialitate care au aparut si care urmeaza sa apara, vor crea reteaua virtuala profesionala, care va uni bibliotecarii indiferent de subordonare departamentala sau dimensiune geografica, iar acestea vor evada din mrejele izolarii si nu se vor simti la periferiile profesiei. Si nu conteaza cine va sta in centrul retelei, atat timp cat rezultatele vor fi in beneficiul tuturor bibliotecatilor si implicit a utilizatorilor.
In bibliotecile sistemului national activeaza aproximativ 4700 bibliotecari sau ceva mai mult de 1% din toata populatia tarii. In mare parte, pentru acest segment de populatie a fost creat acest blog. Tinta insa este mult mai indepartata. Sa ne invatam impreuna, cum sa facem mai buna viata celorlalte 99% din populatia acestei tari.
Nu este de neglijat nici faptul, ca prin intermediul blogului, activitatea bibliotecilor si a bibliotecarilor va fi mai cunoscuta persoanelor interesate, din alte spatii vorbitoare de limba romana, si nu numai. La lansarea Blogului, domnul Marin Pruteanu, un blogger de mare renume isi exprima speranta, ca prin intermediul blogului va putea urmari evolutia biblioteconomiei si stiintei informarii in tara noastra. „Sper sa devina blogul din care sa aflam toate noutatile importante din biblioteconomia de peste Prut”(Marin Pruteanu). Este si speranta noastra, domnule Pruteanu, si vom depune eforturi sa va indreptatim asteptarile.
Intr-un comentariu de pe blog, Elena Harconita, directorul Bibliotecii Universităţii de Stat „A.Russo” din Balţi mentiona, ca „esenta acestui spatiu este deschidere, actuine, creativitate si comunicare profesionala” si ne indeamna „sa ne dam intalnire cat mai frecvent in aceasta zona de informatii, idei si inventivitate bibliotecara!”. Prin acest Blog, avem la dispozitie un loc virtual de intalnire, care functioneaza dupa principiul 7/24 si depinde de noi toti, cat de agreabil vom sti sa-l facem si cum vom sti sa-l folosim pentru binele profesiei, a bibliotecii si a utilizatorului.
Vera Osoianu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s