Proiectul „Ungheni, oraşul în care eu trăiesc”

Problemele de ecologie nu mai sunt de domeniul SF-ului de multa vreme. Sunt probleme cu care societatea noastra se confrunta zilnic iar fiecare individ are un rol cat de mic.Cum bine au observat biologii, omul este singura fiinta care isi distruge mediul in care traieste. De ce? Raspunsuri ar fi multe: nepasarea, lipsa educatiei, incultura, inconstienta fac din om cel mai mare inamic natural al planetei. Omul inca nu a invatat, sau mai bine spus a uitat cum sa traiasca in armonie cu natura.

Mediul inconjurator descrie cel mai bine gradul de civilizatie al societatii in care traim. Prin urmare, a face un bine naturii, inseamna a face un bine societatii si indivizilor ei.Sa traim in armonie cu natura – e oare asa de greu de realizat? Sticla, hartia, plasticul se pot recicla cu succes, s-a inventat masina de spalat fara detergenti, calatoriile cu bicicleta sunt mai sanatoase decat cele cu automobilul iar folosirea transportului in comun reduce poluarea in oras.

Reeşind din Programul Eco-Biblioteca, Biblioteca „D.Cantemir” a elaborat în parteneriat cu AVE Ungheni Proiectul „Ungheni, oraşul în care eu trăiesc”. Parteneri media: PP Expresul de Ungheni, PP Unghiul, SRL VerTamar, InterTV. Proiectul are două componente: una ce ţine de protecţia mediului prin conştientizare ecologică, alta care ţine de educaţia în spiritul respectului pentru natură. Scopul proiectului este: dezvoltarea şi stimularea spiritului de voluntariat în comunitate, dezvoltarea unor activităţi responsabile de protejare a mediului înconjurător.

Proiectul s-a desfăşurat în trei etape. Voluntari au fost persoane de diferite vîrste din oraşul Ungheni.Planul de activităţi din prima etapă a fost Imformarea şi recrutarea, care a avut loc pe perioada 25 martie-19 aprilie, unde:
1) S-a creat grupul de lucru din 9 persoane ( cordonator de proiect: Elena Struc. Responsabili de grupele de voluntari, bibliotecari: Natalia Para, Veronica Borziac, Nadejda Mihai, Valentina Scutelnic, Maria Cujbă, Nadejda Budeanu, Larisa Negru. Mentori: Vera Burlacu – profesoară la Liceul V.Alecsandri, Larisa Stog – profesoară la Liceul G.Asachi, Maria Buruiană – profesoară la Liceul G.Asachi, Olesea Lupu – profesoară la Liceul M.Eminescu, Petru Fotescu – profesor la Liceul Ion Creangă).
2) Lansarea Proiectului, care a avut loc la data de 25 martie.
3) Editarea de pliante pentru informare cu următorul text: Poţi deveni Voluntar în campania „Ungheni, oraşul în care eu trăiesc”. Participă şi tu la amenajarea spaţiilor verzi din oraşul nostru!!! Înregistrarea la tel: 2-01.93; 2-56-46. Parteneri media: SRL VerTamar, InterTV, PP Unghiul, PP Expresul de Ungheni.
4) Prezentări în Instituţiile din oraş.
Planul de activităţi din etapa a doua – Amenajarea şi promovarea, a avut loc pe data de 24 aprilie şi 7 mai în Parcul central al oraşului, str. Decebal. Voluntarii au curăţat terenul din Parcul central, au încărcat gunoaiele.
Etapa a treia – Promovarea şi menţionarea voluntarilor, a avut loc la Cinematograful Patria pe data de 14 mai sub genericul „O zi la cinema pentru voluntari”.

Biblioteca Publică „D.Cantemir” şi AVE Ungheni mulţumeşte tuturor voluntarilor, responsabililor de ecihpe, mentorilor pentru munca depusă în derularea proiectului. Şi nu uita, că totdeauna poţi deveni voluntar şi să participi la amenajarea oraşului în care tu trăieşti!!!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s